تفاوت شمع پلاتینیوم و ایریدیوم( در انتهای مطلب تست شتاب این دو شمع را در یک تصویر ویدیویی مشاهده کنید)
قبل از بیان تفاوت بین دو شمع پلاتینیوم (G-Power) و شمع ایریدیوم (Iridium) شباهت اصلی این دو شمع را بررسی می کنیم:
بارزترین شباهت هر دو شمع، شکل سر الکترود آن ها است که سوزنی شکل می باشد.
تفاوت های اصلی بین این دو شمع آلیاژ بکار رفته در طراحی و ساختار آن هاست که یکی از آلیاژ ایریدیوم می باشد، با مقاومت حرارتی ۱۲۰۰درجه سانتیگراد و شتاب بسیار زیاد (حتی در دمای بالای موتور خودرو) و بعدی که از آلیاژ پلاتینیوم ساخته شده و با مقاومت حراتی ۸۰۰ درجه سانتیگراد و طول عمر کمتری (کارکرد مفید ۶۰٫۰۰۰ کیلومتر).
پلاتینیوم چیست؟
پلاتین یکی از عنصرهای شیمیایی و از فلزات است. عدد اتمی این عنصر ۷۸ و نشانه اختصاری آن Pt است. نقطه ذوب پلاتین ۱۷۶۸ درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن در ۳۸۲۵۵ درجه است.
پلاتین از گروه فلزات واسطه به رنگ سفید-خاکستری، متراکم، رسانا و شکلپذیر است و از باارزشترین فلزات گرانبها محسوب میشود. نام این فلز برگرفته از واژه اسپانیایی پلاتینا به معنی «نقره کوچک» است. پلاتین کمترین واکنشپذیری در بین تمامی فلزات را دارد و همچنین مقاومت بسیار بالایی نسبت به خوردگی دارد و حتی در محیطهای بسیار داغ نیز این ویژگی را حفظ میکند. بیشتر کاربردهای پلاتین به دلیل این ویژگیها و خاصیت کاتالیزوری بالای آن است.
بیشترین استفاده پلاتین در ساخت مبدلهای کاتالیست و جواهرات است. ابزارهای مخصوص آزمایشگاهی، اتصالهای الکتریکی و الکترودها، تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، دستگاههای مقاوم در برابر خوردگی و زنگزدگی، تجهیزات حرارتسنج برای کورههای الکتریکی، پوشش موشکها و سوخت موتور جت موارد استفاده این فلز است.
ایریدیوم چیست؟
ازنظر علمی ایریدیوم عنصری با عدد اتمی ۷۷، وزن اتمی ۱۹۲٫۲۲ دمای ذوب ۲۴۱۰ سلسیوس، دمای جوش ۴۱۳۰ سلسیوس، چگالی ۲۲٫۶۵استو از فلزهای گروه پلاتین و خواص مشابه Rh است. در شمع های ایریدیوم ماده ی جدیدی به نام ایریدیوم در مرکز الکترود آن بکار رفته است. این امر باعث می شود تا الکترود نازک تر از قبل (نوع معمولی یا پلاتینیوم) ساخته شود و در نتیجه قابلیت اشتعال افزایش یابد. به علاوه طراحی ” لبه حرارتی ” شمع ایریدیوم IX به گونه ای است که در برابر رسوب کربن بسیار مقاوم است.
تفاوت از نظر ارزش و قیمت: فلز پلاتینیوم قیمت مناسب تری دارد و فلز ایریدیوم قیمت بالاتری دارد.
از نظر شتاب: قطعاً شتاب تناسب کاملی با نوع خودرو و در واقع نوع موتور خودرو دارد، شتاب هر دو نوع شمع با آلیاژ پلاتینیوم و ایریدیوم بر روی خودروهای : پژو ۲۰۶ تیپ ۲، سمند EF7، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و ماکسیما در دو اندازه فیلر؛ معمولی و پایه بلند تست گردیده و نتیجه به شرح زیر است:
شمع پلاتینیوم با ایریدیوم از نظر شتاب تفاوت آنچنان زیادی ندارند و تفاوت در ۴۰۰ متر بین ۱ تا ۱٫۵ ثانیه می باشد.
ضمنا تست شتاب این دو شمع توسط شرکت NGK بر روی خودرو هوندا (HONDA) انجام شده که در این ویدئو ببینید.
مدت زمان: 3 دقیقه 8 ثانیه
- ۹۶/۰۴/۳۰
احسنت.