روند تدریجی و تکاملی مدیریت امور کارکنان و اداره انسانی
از مشخصه های دوره انقلاب صنعتی جذب توده های نیروی انسانی به عنوان کارگر در سازمان های صنعتی تولیدی است، ایجاد تشکل های کارگری و طلب حقوق اجتماعی و صنعتی توسط تشکل ها از ویژگی های این دوره است. از آغاز انقلاب صنعتی تا به امروز نگرش های متعددی در اداره انسانی مطرح بوده که عبارتند از:
1- نگرش ابزاری : دیدگاه این نگرش این بود که کارکنان و کارگران باید نیازهای کارفرمایان را برآورده میکردند ، توجه کمی به کارگران می شد ، افراد به عنوان عنصری از عناصر تولید بودند( تیلور مشهورترین مدافع این نظریه بود. )
مشکلات ناشی ازاین نگرش: نگرانی نیروی انسانی از توسعه فناوری ، ایجاد جنبش های کارگری ، اعتصابها ، مقاومتها
2- نگرش پدر سالارانه : برنامه هایی مانند ایجاد فروشگاههای مصرف ، واحدرفاه و مسکن و تسهیلات رفاهی صورت گرفت و دوره رفاه نامیده شد و درکسب هدف جلب احساس وفاداری موفق نبود ، چون نیروی انسانی بیشتر از آنکه خود را کودک فرض کند ، خود را بزرگسال میدانست و از تصور نابالغ پنداشتن خود آزرده خاطر میشد.
ویژگیهای اعمال پدر سالارانه:
- دلیل مدیر برای فراهم کردن این خدمات نباید تنها ایجاد انگیزه جهت سود بیشتر باشد.
- تصمیم راجع به نوع و چگونگی فراهم نمودن این تسهیلات تنها باید به عهده مدیر باشد.
3- دیدگاه سیستمهای اجتماعی در اداره انسانی : در این دیدگاه سازمان به عنوان یک نظام مرکزی پیچیده در درون محیط پیچیده دیگری فعالیت می کند. این دیدگاه متاثر از تفکر 5 گروه از نویسندگان است که عبارتند از:
1- پیشگامان : معتقد به ارائه سیاستها بر اساس اهداف،استراتژی ها ودرگیرساختن افراد با اهداف به گونه ای که احساس کنند هدفها را کسب خواهند نمود.
2- نهضت علوم رفتاری : اهمیت یگانگی و درگیر ساختن افراد در مدیریت را مطرح مینماید و اینکه مدیریت باید به عنوان یک ارزش مبنایی ، بهبود کیفیت زندگی ، کار افراد را به عنوان وسیله ای جهت بهبود مستمر و عامل انگیزاننده کارکنان بپذیرد.
3- نهضت بهبودسازمان : این نگرش تاثیر فراوانی بر تحلیل گرانی که مقوله فرهنگ رابه عنوان عنصر اصلی در مباحث مدیریت منابع انسانی مطالعه مینمودند ، داشته است.
4-تحلیل گران فرهنگ سازمانی: معتقد هستند هر سازمانی با خلق فرهنگ سازمانی قدرتمند بین کار کنان و مدیران و ایجاد مجموعه ای از ارزشهای متعالی می تواند موفق تر از سایر سازمانهای که به اهداف جزئی ، بدون توجه به فرهنگ متمرکز هستند عمل نمایند.
5- نهضت تعهدگرایی : مدل سنتی برای مدیریت نظم و کسب کارایی و به کارگیری نیروی کار سازمان را توصیه می کند.
6- مفروضات منابع انسانی : شامل این نگرشها است :
1- نگرش راهبردی:این نوع نگرش عمدتادرسطح مدیریت عالی ودرارتباط با مدیران و کارکنان بوده و غالب تصمیمات استراتژیک سازمان را پوشش می دهد.
2- نگرش اقتضایی :تابعی ازنگرش راهبردی است که خط مشی هاوفعالیتهای منابع انسانی براساس موقعیتی که سازمان در آن عمل مینماید، تدوین میشوند
- ۹۶/۰۹/۱۹
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.